Sørgekåpe @ Askim Kulturhus 2015

sorgekaape-askim-kulturhus-2015-2-of-18

Det var mange som ikke helt forsto hva som traff oss tilbake i 2012 når Sørgekåpe lanserte albumet Direktøren; releasekonserten ble lagt til en altfor liten arena i Askim men det til tross så sto vi alle tilbake som en gjeng forvirrede spørsmålstegn. Sørgekåpe hadde allerede opparbeidet seg en lojal hærskare med fans men Direktøren var så brutalt rått at det overgikk alle våre forventninger. For meg ble det også årets mest spilte album i 2012 og ventetiden har således vært uhyggelig langt i påvente av deres viktige tredjealbum; Intelligent Kjærlighet. Så hva var da mer naturlig enn at de la releasekonserten til deres egen hjemby Askim, satte opp et lydanlegg og lysrigg som overgår mye av det jeg har sett i Oslo og hanket inn et filmcrev for å forevige kvelden?

sorgekaape-askim-kulturhus-2015-16-of-18Bare det å komme inn i lokalet og titte bak sceneforhenget var noe nært surrealistisk samtidig som det vitnet om et band som ikke vet hvordan det er å gjøre ting halvveis. I det sceneforhenget falt fantes ei lenger noen tvil; denne lange ventetiden hadde de utnyttet til det fulle og det som sto på scena var et blytungt band som hadde blitt langt tryggere på seg selv siden sist. De en gang så nervøse – men sjeldne – taktene var borte og tilbake sto et ektefølt rockeband klare for å gi publikumet en konsert så mye større enn hva mange var i stand til å innse. Med en låtliste som hentet litt fra de 3 albummene var det en ren parademarsj  hvor det gamle møtte det nye, hvor nye medlemmer tok et allerede fantastisk band enda ett steg videre og et visuelt show understreket bandets musikalske slagkraft.

sorgekaape-askim-kulturhus-2015-15-of-18Det til side; å definere Sørgekåpe er noe jeg rett og slett ikke er i stand til å gjøre. De har et så mektig, innvolverende og detaljert lydbilde at det er bortimot umulig å gjengi det hjemme i sin egen stue. Her må man bare oppleve de live og allerede etter den første låten føltes kroppen mørbanket. De har trommer som får hjertet til å headbange, de har bassgitarer som får kroppen til å vibrere, de har riff så sylskarpe at gledestårene renner, de har en synth som fullfører et fantastisk rikt lydbilde og i front har de Kim Georg Lunde på vokal. Jeg har tidligere kalt han for rockens svar på Jannove fra Kaizers og jeg ser ingen grunn til si noe annet nå; det er noen mennesker som født til å stå på scenen og når man kombinerer en nærmest pervers scenekarisma med en stemme som får det til å gå kaldt nedover ryggen på en så har man en frontfigur som virkelig får frem budskapet i denne uhyre komplekse musikken.

sorgekaape-askim-kulturhus-2015-14-of-18Samtidig har de iløpet av 3 album skapt et helt eget univers med et såpass sterkt særpreg at det er vanskelig å finne lignende. De har et akkurat passelig sterkt kommersielt preg til at de fungerer for de mer konvensjonelle lytterne mens de allikevel har et så særegent og spesielt musikalsk uttrykk at enhver låt føles som en del av en reise som blir mer og mer episk for hvert stasjon. Allikevel har jeg et sterkt ønske til managementet og det er så enkelt som at de må pr-fingeren ut av baken og få disse gutta ut av Askim. Det vi fikk oppleve denne kvelden var en konsert som hadde fortjent en plass på Sentrum Scene eller Rockefeller. Fjerner man den sinnsyke lysriggen kunne gutta ha rocka fletta av John Dee hvor det faktisk vanker et publikum som lever for denne musikken. Askim på sin side fremstår mer som ei p3-bygd som dette bandet har vokst seg i fra for lengst og det å holde de her i Indre Østfold fremstår som reinspikka tull.


BONUS


sorgekaape-askim-kulturhus-2015-18-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-17-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-13-of-18  sorgekaape-askim-kulturhus-2015-12-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-10-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-11-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-9-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-6-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-7-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-4-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-5-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-3-of-18 sorgekaape-askim-kulturhus-2015-1-of-18  sorgekaape-askim-kulturhus-2015-8-of-18

Sjekk også ut:

Del denne artikkelen:

Legg inn en kommentar