Mitt utstyr

Kamerahus

 

nikon-d750

2 x Nikon d750 – Man vil alltid ha det beste fotoutstyret og det var en gang i gamle dager hvor man faktisk måtte ha det dyreste og beste om man virkelig skulle takle konsertfotografering. Selv gikk jeg gradene fra d700 til d3s til d4s og lå godt an til å kjøpe inn ett par d5. Men til kr 68 000 pr stk satt det mildt sagt langt inne.

Etter å ha testet Nikon d750 på den lille festivalen Tomterdagen satt jeg igjen med haka på knæra. D750 sine raw-filer gruser den gamle mesteren d3s og sto jaggu meg ikke langt tilbake for d4s heller. Når jeg bare noen dager senere fikk knipse Nickelback og fikk koblet d750 til et Nikon 400mm hersket det ei lenger noen tvil; idiotisk godt til konsertfotografering (og det meste annet) til en overkommelig pris. 2 stk ble kjøpt inn og jeg har aldri sett meg tilbake.

 


Objektiv


 

nikon-14-24mm-f-2-8g-edNikon 14-24mm f/2.8G ED – Det er det objektivet som er desidert vanskeligst å jobbe med og som mest trolig vil være feil i brorparten av konsert-tilfellene dine. Men som til gjengjeld vil gi deg de desidert råeste bildene når det først kommer til sin rett. Med sin ekstreme vidvinkel på 14mm gir det en helt særegen stil på bildene samtidig som er på grensen til å være idiotisk skarpt med en like fantastisk fargegjengivelse. Mitt desidert beste minne med dette var når jeg valgte å fotografere en hel konsert med Loveshack på Kraftfestivalen med dette ene objektivet og kom hjem med noen bilder som for alltid vil være blant mine personlige favoritter.

 

nikon-24-70mm-f-2-8g-edNikon 24-70mm f/2.8G ED – Selv om det er moro å være kreativ med Nikon 14-24mm f/2.8 eller svinge rundt monsterobjektivet Nikon 400mm f/2.8 så trengs det en arbeidshest og det er her Nikon 24-70mm f/2.8 kommer inn i bildet. Men ett perfekt zoomområde som strekker seg fra 24 til 70 mm har man dekket normalbehovet og lysstyrken på f/2.8 kombinert med dets evne til å fokusere ekstremt hurtig gjør til det ultimate bread and butter objektivet som fungerer like greit til Five Finger Death Punch som Vidar Busk eller Slipknot.

 

 

nikon-70-200mm-f-2-8g-ed-vr-iiNikon 70-200mm f/2.8G ED VR II – Til tross for at man vil ta flertallet av konsertbildene med et 24-70mm objektiv så er det ikke til å komme unna at man gjerne vil få med seg trommeslageren og møter man på ei ekstremt stor og høy scene så vil 70mm bli altfor lite. Det er her 70-200mm kommer inn i bildet. Med samme høye kvalitet som resten av Nikon sine proffobjektiver er dette en fryd å bruke og gudene skal vite at dette har reddet meg i mer enn ett tilfelle. Om det nå er verdt å gå opp til oppfølgeren som i skrivende stund ligger på rundt kr 29 000? Har man lyst og råd så har man lov, eller så er denne utgaven ett kupp til prisen OG det er dukker jevnlig opp på bruktmarkedet.

 


På Kontoret


 

Dell xps 15 2017 – Mitt eventyr med Apple har tatt ei pause. Etter å ha flere iMac’er, Macbook Pro’s og Mac Mini’s var det endelig på tide å bytte beite for når Apple lanserte 2017 utgavene av Macbook Pro til noen priser som var fullstendig spinnville og Dell tok markedet med storm med sine XPS-utgaver så var ikke valget spesielt vanskelig. En toppspecet Dell xps 15 kom på ca kr 13 000 mindre enn en tilsvarende Macbook Pro og da attpåtil bedre specs. Det at Win10 er minst like bra som osX skader naturligvis heller ikke.

 

Samsung s8 – Omtrent samtidig som Apple begynte å miste teken på fotografer på selve maskinfronten så begynte de for mange å slite også på mobilfronten. Joda, en iPhone X er en lekker telefon, men for kr 13 000 så er den for meg penger rett i dass. Årsaken er at Android-leieren har brukt de siste årene på å ikke bare komme i kapp med Apple, men også forbigå de på en del områder og det til en langt lavere pris. S8 har riktignok noen personlighetstrekk som irriterer meg en smule, men alt i alt i en knakande god telefon med et fantastisk kamera.

 

ekornes-jazz-officeEkornes Jazz Kontorstol – Det er lett å bruke penger på fotoutstyr. Det er jo tross alt det vi bruker mest. Og så må vi ha noe til å redigere bildene på. Og da holder det gjerne med et billig skrivebord og enkel stol. Men når vi tilbringer så mange timer som vi gjør foran skjermen så skader det ikke å sitte godt og det å slå til på en Ekornes Jazz kontorstol er langt fra det dummeste jeg har gjort. Riktignok en småhøy pris, men det glemmer man fort når man synker ned i den kveld etter kveld.

 


Oppbevaring, Bæreutstyr, minnekort, diverse tilbehør


lowepro-protactic-450aw-2Lowepro Protactic 450 AW – Er det en ting man aldri får nok av så er det åpenbart fotosekker. Man vil gjerne ha en trillekoffert for reisene, man trenger en i overkant stor en når man skal fotografere sport, man vil gjerne ha en for konserter og slik fortsetter det. I dagens marked dukker det stadig opp nye produsenter med nye konsepter, men til tross for at man sjelden ser dårlige produkter så har jeg lagt min elsk på en av legendene innenfor denne produktgruppen. Lowepro har i alle år hatt en trofast fanskare og med den nye Protactic-serien har de gitt oss det produktet vi har drømt om. Sekken er perfekt for oppdrag hvor jeg vet jeg slipper å ta med det monstrumentale Nikon 400mm f/2.8, sekken er robust som få, AW står for «All Weather» og det lever den opp til med glans; om det høljeregner eller snør kvitter – sekken beskytter utstyret.

Lowepro’s patenterte bæremekanisme sørger for at den kan bæres over lang tid uten å slite på ryggen mens kombinasjonen av interne skillevegger som kan konfigureres i tilnærmet uendelig oppsett og sekkens mange åpninger gjør at jeg foreløpig ikke har kommet i en situasjon hvor sekken ikke har fungert perfekt.

 

lowepro-pro-trekker-450-awLowepro Pro Trekker 450 AW – Det er ingen fotosekker jeg har brukt så lenge og så mye som min Lowepro Protactic 450 AW; den takler all salgs vær, har plass til det meste, en uovertruffen bærekomfort og dens muligheter for å justere skilleveggene gjør den ekstremt allsidig. Det er imidlertid noe som heter at den perfekte fotosekk rett og slett ikke finnes. Hvor Protactic 450 AW i alle fall er i nærheten når det kommer til normalt bruk så er det disse tilfellene hvor man må ha med seg ekstra mye utstyr og da gjerne et overdrevent stort objektiv a’la Nikon 400mm f/2.8 og da må man opp en størrelse på sekken.

For meg er det Lowepro Pro Trekker 450 AW som gjelder her. Den har de samme mulighetene for tilpassing som lillebroren, den samme bærekomforten og naturligvis den samme beskyttelsen i mot norsk vær. Men den ekstra størrelsen gjør at jeg kan pakke omtrent alt jeg har av fotoutstyr uten å være nervøs for at utstyret gnisser i mot hverandre eller at jeg får vondt i skuldre og nakke. Denne sekken har vært helt uvurderlig når jeg har knipset utefestivaler og ikke minst motorsport de siste årene!

 

lowepro-memory-card-walletLowepro Memory Card Wallet – Det ligger i kortene at det er begrenset hvor mange måter man kan lage en minnekortholder på, men samtidig finnes de som makter å finne ut av de siste små detaljene som gjør at produktet skiller seg ut. Lowepro sin Memory Card Wallet er i utgangspunktet en uhyre enkel liten sak som gjør fint lite ut av seg. Til gjengjeld gjør den det forbasket godt! Med plass til 12 kort og glidelåsbasert forsegling gjør den akkurat det den er lagt for; ha plass til og beskytte minnekortene dine uten at det er noe fare for at de ramler ut når du åpner den.

I dagens samfunn hvor minnekortene blir stadig bedre (ref XQD) og billigere så går stadig flere fotograferer over til en løsning med færrest mulige minnekort. I den forbindelse kunne jeg virkelig ha ønsket meg at Lowepro hadde lansert et alternativ hvor de gikk ned på antall plasser til gjengjeld for hardplast a’la Pelicase.

 

lowepro-street-and-fieldLowepro Street and Field – Så lenge man har for eksempel Black Rapid Double Strap så er det null problem å ta frem fotosekken om man trenger å bytte objektiv, finne frem ett nytt minnekort fra f.eks. Lowepro Memory Card Wallet, eller annet viktig tilbehør. Denne tankegangen har de fleste av oss vært innom og for meg var det utenkelig å vandre rundt med et belte fylt med flere objektivvesker, en vest og div annet.

I alle fall frem til jeg testet ut Lowepro sitt Street and Field system. Med en eksemplarisk bærekomfort, så mange valgmuligheter at det er umulig å ikke få dekket sine behov, og en kvalitet fra øverste hylle, er dette et system som for meg har blitt fullstendig umulig å jobben uten.

 

brp-rsdr1-blkBlack Rapid RS-DR-1 Double Strap – Å ha ett digert DSLR hengende rundt halsen tærer mer enn nok på skrotten, men å ha to er et umulig mareritt få forundt. Black Rapid Double Strap er et fleksibelt festesystem som lar seg justere de to selene slik at kameraene blir hengende der du ønsker, og du kan også splitte den i 2 slik at du får 2 separate stropper. Uvurderlig for alle som skyter med to kamerahus!

 


sandisk-128gb-sdSandisk SD 128GB
 – Utviklingen på minnekort har gått i et rasende tempo de siste årene og når dette skrives er det XQD-formatet som er selve juvelen så at Nikon – formatets fanebærer – ikke implementerte dette i d750 irriterer meg mer enn litt for SD er ikke helt det samme. Men samtidig så har også SD-formatet blitt kraftig forbedret de siste årene og selv om det ikke helt matcher XQD eller C-FAST så er de nå et fullverdig alternativ så lenger man velger å kjøpe fra en anerkjent produsent.

Selv har jeg for øyeblikket slått meg ned på SanDisk og kjører med 2 x 128GB per kamera. Ved å la det ene være backup har jeg om ikke annet en liten sikkerhet hvis hovedkortet skulle ryke mens kapasiteten holder til det meste. Om det i lengden vil lønne seg med mange små kontra få store får imidlertid være opp til hver enkelt å avgjøre, men selv ser jeg ingen grunn til å ha med ørten minnekort så lenge disse fra SanDisk fungerer så bra som de gjør.

Del denne artikkelen:

Legg inn en kommentar